Rıza Oğraş
eXplorarium Projesi Avrupa Okullar Birliğinde Altın Madalya Kazandı
by Riza Ogras - Perşembe, 12 Şubat 2009, 01:08 ÖÖ

eXplorarium Projesi Avrupa Okullar Birliğinde Altın Madalya Kazandı

Life e.V. tarafından gerçekleştirilen „Tam gün okullarda uygulanan eXplorarium-eLearning“ Projesi bu yılki Avrupa okullar birliği tarafından verilen altın madalya ödülünü‚ Promethean Award für the e-mature School’ kazandı. Proje, toplam 32 ülkenin okullarından gelen 366 proje arasından 7 finalistin arasından seçilmiştir. Ödül, Roma EMINENT Konferans’ında verilmekle birlikte, özellikle ödülün sponsorlarından biri olan beyaz yazı tahtası üreticisi Promethean Firması´nıntam donanımlı ‚Active Classroom’ unu içermektedir. eXplorarium Projesi, Berlin Örnek Eğitim Planı´nın baş projesi olup, Avrupa çapındaki ilkokul çağında çalışmaları olan projeler arasında gösterilmektedir.

Özellikle:

• En iyi öğrenme platformu veya sanal çalışma yeri
  • Stratejik yönetim için en iyi çözüm
  • Yenilikçi öğrenme ve Mentoring metodları

konularında projeleri bulunmaktadır.

Bu yıl verilen ödül hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki internet adresinden temin edebilirsiniz.:

http://elearningawards.eun.org/ww/de/pub/elearningawards/press_and_news/elearning_winner.htm

eXplorarium Projesi

eXplorarium – Tam Gün Okullarda e-Learning’

eXplorarium ilkokullarda modern eLearning methodu için oluşturulmuş bir atölyedir. Yapıcıö ğrenmeyle güncel medya didaktiğini birleştirici ders önerileri tüm sınıflariçin geliştirilmiş ve okullarda denenmiştir. Öğretmenlerin ve öğrencilerin bu projeye katılımıyla, yeni bilgisayar destekli öğrenme imkanları açılmıştır.

Bu projede öğrenciler, sorularını gerçek dünyaya yöneltirler ve yanıtlarını, explorarium’auyarlanmış ‚Moodle’ öğrenme platformunun sunduğu imkanlarla birleştirip yorumlar.

Öğretmenler, explorarium metodunu günlük yaşamlarında uygulayarak gerekli eğitimi ve desteğialırlar. eXplorarium şu anda Berlinin sosyal anlamda kritik noktalarında bulunan okullara - Kreuzberg ve Neukölln semtlerinde bulunan 10 okula - sunulmuştur. Projeden kazanılan tecrübeler, yavaş yavaş diğer ilgililere de aktarılacaktır. Özellikle 2009 yılında başlayacak olan başka bir proje kapsamında yürütülecektir.

3 yıliçinde toplam 200 den fazla öğretmen, eğitimci, yaklaşık 2000 öğrenci ve birçokaile (özellikle anneler) bu projeye katılmış olacaklar. Proje, Avrupa Sosya l Fonu, eğitim ve bilimsel araştırmalardan sorumlu Berlin Eğitim Senatosu tarafından‚ Education Masterplan’ (Örnek Eğitim Planı) çerçevesinde desteklenmekte ve LIFE e.V. tarafından kamu yararına yapılan bir eğitim organizasyonu olarak Berlin’deuygulanmaktadır.

Projenin Katılımcı Okullara Önerileri

eXplorarium projesi Berlinin Kreuzberg ve Neukölln semtindeki katılımcı 10 okulu, modernaraçlarla öğrenmeyi geliştirmek amacıyla, birçok teklifle donatmıştır:

• eLearning projeleri, öğretmenlerle karşılıklı bilgi alışverişiyle geliştirilip okullarda birlikte pratiğe dönüştürülür.
  • Denenmiş derslerin kalite kontrolü yapıldıktan sonra eXplorarium ağına iletilir.
  • Ders esnasında eğitim, öğretmenleri yeni öğrenme metodlarını deneme konusunda cesaretlendirir ve gerçek hayata uyarlamalarını sağlar.
  • Öğrenme platformuyla pratik yapmak veya projenin didaktik metodları gibi eğitimler, bağımsız e-Learning projeleri için motivasyonu ve kaliteyi artırır.
  • Ağ aktiviteleri okul dışındaki işbirliğini destekler.
  • Birlikte ve etkin bir şekilde güncellenen bir öğrenme platformu eLearning projelerinin teknik açıdan da zararsız bir şekilde denenmesine imkan sağlar.

Okullar ve öğretmenler adım adım eLearning - ürünlerini derslerinbir parçası haline getireceklerdir. Böylece günlük hayatta da iletişimaraçlarının eğitim bilimine olan katkısı artmış olur.

Projedeki Pedagojik Yenilikler

eXplorarium Projesi, öğretim metodlarının gelişiminiyönlendiren yapıcı öğrenme metodları sayesinde öğrencilerin iletişim araçları konusundaki bilgilerini artırmayıdestekler ve kendilerini daha iyi ifade edebilmelerini sağlar. eXplorarium projesi, ders notlarının veya çalışma programlarının internetten indirilmesiyerine, sorular, yeni buluşlar, enteresan araştırma ödevleri ve kişisel edinimleriiçerir. Gerçek gözlemlerin ve inceleme sonuçlarının dijital öğrenme ortamınauyarlanması sayesinde öğrenme süreci tüm katılımcılar için şeffaflaşır. Çocuklarınve gençlerin bilgilere kişisel ulaşımı görülebilir hale gelir. Öğrencilerin komunikasyon kurmaları ve sunumlarını gerçekleştirebilmeleri için çok genişimkanlar oluşur. eXplorarium kursları modern teknikle yapılan modern derslerdir. Birçok eXplorarium projesi branşlara ve sınıflara göre uyarlanmıştır. Bilgisayarve interneti öğrenme aracı olarak kullanarak, evde, kreşte ve dünyanın heryerinde ders çalışılabilinir. Sayıları sürekli artan dizüstü bilgisayarlar, bilgisayar ve internette ders çalışmayı daha aktif, esnek ve kolay halegetirmiştir..

‚Moodle’ Öğrenim Platformuyla Blended Learning

Proje, Moodle öğrenim platformu ile eLearning ve/veya Blended Learning metodunun oluşumunda aşağıdaki nedenler karar verici olmuştur:

• Ders CD’leri değiştirilemezken, öğrenim platformundaki bilgiler sürekli güncellenebilme özelliğine sahiptir. Somut öğrenme koşullarına direk olarak müdahale edilebilir.
  • Önceden programlanmış sınırlı ders içerikleri yerine, iletişim araçları sayesinde bilgi dünyasının tamamına ulaşmak mümkündür.
  • Edinilen bilgiler herkese aynı şekilde iletilmek yerine, birlikte oluşturulan yapıcı bir sistem aracılığıyla üretilir. Sonuç olarak ‚ders’ tüm öğretenlerin ve öğrenenlerin birlikte oluşturduğu bir üründür.
  • Öğrenme aktivitelerine birçok bilgisayar dışındaki metodlar da dahil edilebilir.
  • Mooodle, özellikle çok çeşitli ve uyarlanabilir interaktif modeller sunar.
  • Uzman bir idare yardımıyla 300´ün üzerinde tamamlayıcı uygulama arasından seçim yapılabilir. Bu sayede projenin didaktik fikirlerinden daha iyi faydalanılabilir.
  • Günlük ders uygulamalarının ihtiyaçlarına kısa sürede programlanabilir Open-Source Lernumgebung müdaheleleri sayesinde cevap verilebilir.
  • Kişi kendisi yeni kurslar hazırlamıyorsa, öğrenme platformunu kullanma daha kolay ve hızlı gerçekleşir.
  • Çocuklar ve gençler onu seviyorlar! Ve birinci sınıftan itibaren onunla çalışıyorlar.

Projenin Sonuçları ve Başarıları

Projenin başarısını halihazırda aşağıdaki faktörleri baz alarak ölçüyoruz:

• Çocuklarla planlanan 50 öğrenim metodu yerine şu ana kadar 200 öğrenim metodu hazırlanmış ve uygulanmıştır. Bunlardan bir çoğu kapsamlı bir süreçten geçmiş ve kaliteli ders sertifikasını almıştır.
  • Proje için geliştirilmiş, planlanan az sayıda kurs ya da ders yerine, şu ana kadar 100 kadar değişik eLearning kursu oluşturulmuştur.
  • Kursların üçte ikisi öğretmenler tarafından geliştirilmiştir.
  • Geçtiğimiz yıl eXplorarium Projesi’nin uygulanmasına ilgi giderek artmıştır. Okulların isteği doğrultusunda sunulan ‚Moodle-Light’ eğitimlerine 40´tan fazla öğretmen katılmıştır. Bu sayede 50 civarında olacağı hesaplanan uzman sayısı okullarda yaklaşık 100’e çıkmıştır.
  • Projenin sahibi Eğitim, Bilim ve Araştırmadan Sorumlu Berlin Senatosu, eXplorarium Proje’sini çok kapsamlı bir şekilde desteklemeye ve Berlinin diğer okullarına da yayılmasına yardımcı olmaya devam etmektedir.
  • Gelecek 3 yıl sonunda proje ile işbirliği sona eren okullar, projeyle aktif bir şekilde kendi olanaklarıyla, örneğin dışarıdan katılan öğretim üyelerinin finansal destekleriyle bağlantıda kalabilirler.

Kalıcı Etki

Bu proje, Avrupa Birliğinin desteği sayesinde bir okulun kendi başına saglayamayacağı finansalimkanlara sahiptir. İlköğretimde eğitim problemlerine dışardan bakış ve ilköğretim hayatının eğitimdeki günlük iniş ve çıkışlarının derinden anlaşılma çabası, elbette projenin başarısının temelini oluşturmuştur. Projeyi oluşturan araçlartabikide birden ortaya çıkmayıp, birçok kaynaktan aktarılmaktadır. Sadece LIFEe.V. gibi tecrübeli bir organizasyonun yönetimine ihtiyaç vardır. Geliştirilmişkurslar, kalite onayını aldıktan sonra belirli kurallar dahilinde başka okullarada aktarılabilir ve isteğe göre uyarlanabilir. Bunun üzerine Open-Source ve Open-Content-Bewegung ile olan bağlantı, Moodle öğrenme platformuna ve onun yüksek kalitedekiuluslararası ağına ilgiyi çeker. Bu kaynaklar dünya çapında kolay ulaşılabilir kaynaklardır. Ayrıcabunlar, Moodle’da olduğu gibi, yapıcı bir öğrenme modelinde kullanılmasıhalinde, etkilerini en iyi şekilde gösterir. eXplorarium projesi, ilkokulçocuklarının dahi, istekli bir şekilde e-learning’i benimsediklerini ve değişken Moodle kurslarıyla çalışan öğretmenlerin, bilgisayar destekli öğrenme üzerineyoğun ve sağlam bir ilişki kurduklarını göstermiştir.

http://www.explorarium.de/cms/view.php/82